WhatsApp新條款 唔同意分享資訊予Facebook就無得用? 訊息會被偷看嗎?即睇最新安排 | WhatsApp Terms 2021

呢兩日大家打開Whatsapp嘅時候,有冇發覺會有個視窗彈出嚟,要求你哋同意新嘅私隱條款先俾你哋繼續用Whatsapp?呢件事一出即刻引起好多人不滿,等我哋一齊睇下究竟係咩事? 事關Whatsapp係1月6日就宣布更改私隱條款,並係7號開始陸續向用戶發出通知,要求用戶同意Whatsapp與Facebook共享用戶資訊,等Facebook可以向用戶改善個人化廣告,以及提供Facebook產品俾Whatsapp用戶等等。仲話,如果用戶係2月8號之前仍然未同意,或拒絕條款,就會被刪除帳號,不能夠繼續使用Whatsapp。雖然大家都知道Whatsapp同Facebook係屬於同一間公司,互相分享用戶資訊都唔係咩新鮮事,但今次用戶一拒絕就會被刪除帳戶,引起好多人嘅不滿。 今次Whatsapp收集嘅用戶資訊唔少,包括電話號碼、相片、聯絡人資料,甚至IP位置、定位資訊都會被收集。不過Whatsapp自己就強調,用戶嘅訊息內容仍然有保障,發送出去嘅訊息並唔會保留係Whatsapp嘅伺服器,收集嘅個人資料只會作改善廣告嘅用途,叫大家唔使擔心。 如果你問我,Whatsapp 既然係一個一定要用嘅軟件,睇嚟我哋暫時只有一個選擇,就係同意呢個條款。

WhatsApp新條款 唔同意分享資訊予Facebook就無得用? 訊息會被偷看嗎?即睇最新安排 | WhatsApp Terms 2021

Source

0
(0)

呢兩日大家打開Whatsapp嘅時候,有冇發覺會有個視窗彈出嚟,要求你哋同意新嘅私隱條款先俾你哋繼續用Whatsapp?呢件事一出即刻引起好多人不滿,等我哋一齊睇下究竟係咩事?

事關Whatsapp係1月6日就宣布更改私隱條款,並係7號開始陸續向用戶發出通知,要求用戶同意Whatsapp與Facebook共享用戶資訊,等Facebook可以向用戶改善個人化廣告,以及提供Facebook產品俾Whatsapp用戶等等。仲話,如果用戶係2月8號之前仍然未同意,或拒絕條款,就會被刪除帳號,不能夠繼續使用Whatsapp。雖然大家都知道Whatsapp同Facebook係屬於同一間公司,互相分享用戶資訊都唔係咩新鮮事,但今次用戶一拒絕就會被刪除帳戶,引起好多人嘅不滿。

今次Whatsapp收集嘅用戶資訊唔少,包括電話號碼、相片、聯絡人資料,甚至IP位置、定位資訊都會被收集。不過Whatsapp自己就強調,用戶嘅訊息內容仍然有保障,發送出去嘅訊息並唔會保留係Whatsapp嘅伺服器,收集嘅個人資料只會作改善廣告嘅用途,叫大家唔使擔心。

如果你問我,Whatsapp 既然係一個一定要用嘅軟件,睇嚟我哋暫時只有一個選擇,就係同意呢個條款。

0 / 5. 0